top of page

Tungebåndet er det for kort?

Opdateret: 2. nov. 2022

Har I også en baby der græder meget - Som ofte sover korte lure? Eller har I problemer med amningen?


Nybagte forældre oplever ofte dette i starten med deres baby – det er hjerteskærende ikke at kunne trøste sit barn. Har det ondt et sted - ondt i maven - musklerne er de opspændte efter fødslen o.m. Hvis du søger på nettet for at få hjælp vil man hurtigt støde på "kort tungebånd" som en mulig årsag til problemer ved amning. Men er det nu det der er årsagen?


Man bliver bekymret som nybagte forældre når amningen ikke rigtig fungerer og ens babys tunge er en smule hjerteformet når det græder.


Er det egentlig er en god idé at klippe tungebåndet? Ikke altid - for ofte finder babyen en teknik som fungerer.


Hvad betyder det, at tungebåndet er for kort?

Er tungebåndet for kort vil tungen også se kortere ud. Tungen kan ikke komme ud over nederste gumme, og tungebåndet kan trække tungespidsen nedad så tungen bliver hjerteformet. Du vil kunne se det hvis barnet græder.


For stramt tungebånd kan få betydning for barnets måde, at få fat om brystvorten på når det skal spise. I de fleste tilfælde vil ens baby trods en lidt vanskelig start på amningen kunne tilpasse sig det uden klipning. Hvis tungebåndet er vurderet stramt, er der ingen studier der tyder på, at en klipning af tungebånd har positiv betydning for barnet ellers dets trivsel.


Hvad gør man, hvis man mistænker for kort tungebånd?

Hvis der ses tegn på en hjerteformet og kort tunge - skal barnet undersøges ved en læge. Brug egen læge, der kan henvise videre til en børnelæge, eller gå direkte til en øre-næse-halslæge De kan vurdere tungebåndet om der overhovedet skal gøres noget.


Det er vigtigt at vide, at et klip i tungebåndet gør ondt. Og at et smertefuldt indgreb hos små børn kan påvirke deres reaktionsmønster nogen tid efter dette indgreb. Tungebåndet skal kun klippes, hvis der er god grund til det.


Læs også om tungebånd i på siden Babyterapi. Og blog indlægget om Malou June som har besøgt min klinik med hendes datter.6 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page